Systeemintegratie

Waar computerprogramma's aanvankelijk alleen gebruikt werden door mensen, wordt software nu steeds vaker aangesproken door andere software.

 

Net zoals werknemers binnen een bedrijf, hebben computerprogramma's een bepaald doel. Ze zijn bedoeld voor bijvoorbeeld tekstverwerking of het bijhouden van reserveringen, enzovoorts. Veel software wordt telkens uitgebreid met nieuwe functionaliteit, waardoor de complexiteit in gebruik en onderhoud sterk verhoogd wordt.

 

Een nieuw concept bij het opzetten van software is om software niet als directe toepassingen te zien, maar als diensten aan andere software. Deze software heeft geen gebruikersinterface, maar is alleen door andere programma's aanspreekbaar. Het worden een soort lego-steentjes, die op elkaar geklikt kunnen worden om zo de uiteindelijke applicatie samen te stellen.

Hierdoor ontstaat de zogenaamde service oriented architecture. Het grote voordeel van deze architectuur is de goede beheersbaarheid en de uitermate grote flexibiliteit. Het is immers mogelijk om onbeperkte combinaties te maken van verschillende software. Onderdelen worden nu niet telkens opnieuw ontwikkeld, maar simpelweg aangesproken.